Lys for lægfolk – alt hvad du bør vide om lys

Uden lys – ingen video. Derfor har jeg dedikeret en hel blog udelukkende om alt det, du ikke vidste, du bør vide om lys 🙂

Det som er interessant ved lys i videosammenhænge er følgende tre begreber:

  1. Lysstyrke
  2. Farvetemperatur
  3. Farvegengivelse

Lysstyrke

I “gamle dage” da glødepæren var eneste alternativ til stearinlyset, købte vi pærer efter hvor de skulle bruges og hvor mange Watt der stod på æsken. Skulle vi fx oplyse dagligstuen, kunne en 60W pære være passende, mens vi kunne klare os med en 40W pære til skrivebordslampen. Den gang var der nemlig et nogenlunde proportionalt forhold mellem pærens strømforbrug (udtrykt i watt) og den mængde lys pæren afgav – Jo flere watt, desto kraftigere lys.

I dag findes der mange forskellige lyskilder; glædepærer, energisparepærer, lysstofrør, LED-pærer etc, som hver i sær afgiver vidt forskellig mængde lys ved samme strømforbrug. Man kan fx opleve, at en 11W energisparepære afgiver samme kraftige lys som en traditionel 60W glædepære. Derfor kan man nu både se strømforbruget (watt) og den egentlige måleenhed for lysstyrke, hvilket målet i Lumen (Lm).

Hvor kraftigt lys du skal have til dine videooptagelser afhænger af, hvilket lys der findes i forvejen. Hvis du bruger dagslys (fx fra et vindue) så sørg for at lyset ikke varierer for meget under optagelserne (skifter for meget mellem skyfrit og overskyet). Måske er det bedst at trække gardinerne for, og udelukkende bruge kunstigt lys?

Farvetemeratur

Lysets farvetemperatur angives i kelvin (K) og siger noget om hvor varmt lyset er i sin farve. Et stearinlys og en solop/nedgang ligger i den lave varme ende, mens en solskinsdag med blå himmel omkring middagstid, ligger i den høje og kolde ende. Ansigter tager sig typisk bedst ud belyst med lys omkring de 3500K, mens man, hvis man fx skal videofilme produkter, hvor korrekt farvegengivelse er vigtig, vil vælge lys omkring de 5000-6000K (alm. dagslys)

farvetemperatur på lys

Farvegengivelse

Du kender det sikkert fra din hverdag, hvor et stykke tøj kan have en farve, når du står hjemme foran spejlet, og en ganske anden, når du kommer ud i dagslys. Dette farveskift skyldes, at forskellige lyskilder har forskellig evne til at gengive farver korrekt. Denne evne angives som en Ra-værdi fra 0 til 100, som står på de fleste pærer i dag. Skal du bruge lys til video, vil du gå efter en Ra-værdi på 90 eller højere.

Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside.

I næste blog vil jeg fortælle mere om, hvor og hvordan man placerer lyset i en videooptagelse.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.