Jeg får mange spørgsmål omkring lyd til videoer. Og da det er en af de vigtigste (og sværeste) elementer af videoproduktion, kommer her et par gode råd.

Sørg altid for at have en ekstern mikrofon tilsluttet din smartphone, når du optager video. Den indbyggede mikrofon er beregnet for at opfange lyd indenfor 5-10 centimeter, som når du holder telefonen op til øret. Sådan kan du jo ikke optage video.

Den medfølgende hovedtelefon med indbygget mikrofon kan bruges, men her er du begrænset af en kort ledning på typisk omkring en meters penge. Det ser selvfølgelig ikke så professionelt ud, men skal du blot lave en hurtig “selfie”-video, med din smartphone i strakt arm, er det fint.

Den optimale løsning er naturligvis at anskaffe en mikrofon med lang ledning eller trådløs. Den trådløse løsning giver naturligvis et super resultat både hvad angår kvalitet og fleksibilitet, men kræver en del teknisk indsigt, og er dyr (3-5.000 kr). Den kablede løsning giver ikke helt den samme fleksibilitet, men kræver til gengæld inden teknisk kunnen, og giver en godt resultat kvalitetsmæssigt til relativt få penge (under 1.000 kr).

Når man taler om mikrofoner til smartphones er der dog to ting man skal være specielt opmærksom på – stiktype og mikrofon-kvalitet.

Stiktype

De fleste (alle jeg kender til) smartphones har et enkelt (minijack) stik, der fungerer både som mikrofonindgang og udgang for høretelefoner. Det kræver et minijack stik af typen TRRS-stik, magen til det der sidder på den hovedtelefon/mikrofon, der fulgte med din smartphone (se herunder)

ts-trs-trrs1

Alle computere og videokameraer derimod har et dedikeret minijack stik af typen TRS kun til mikrofon (se herunder)

ts-trs-trrs

Som du kan se af ovenstående findes der tre typer, men det er de to sidste, der er mest udbredt til hhv. computere og videokameraer (TRS) samt smartphones og tablets (TRRS).

Hvis du vil nørde med jackstik, så kan du læse mere her (jeg har linket til den engelske version af Wikipedia, da den danske stinker)

Mikrofon-kvalitet (følsomhed og signal/støj-forhold)

Når stikket er på plads, skal du til at interessere dig for at vælge den rigtige mikrofon til din smartphone. Der er stor forskel på kvaliteten af mikrofoner – de fleste jeg selv har testet, har et alt for dårlig følsomhed og signal/støj-forhold. Det betyder, at man er nødt til at skrue helt op for volumen for at høre hvad der bliver sagt, hvilket introducerer sus i lyden.

Herunder har jeg lavet en lille oversigt over forskellige mikrofoner, jeg har testet:Dårlig lyd (meget sus)
Kort rækkevidde (<0,5m)[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=''][av_cell col_style='']Apple Headset[/av_cell][av_cell col_style='']4[/av_cell][av_cell col_style='']2[/av_cell][av_cell col_style='']Gratis[/av_cell][av_cell col_style='']Dårlig lyd (meget sus) Kort rækkevidde (<1m)[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=''][av_cell col_style='']Audio-Technical ATR-3350[/av_cell][av_cell col_style='']3[/av_cell][av_cell col_style='']3[/av_cell][av_cell col_style='']God rækkevidde (6m) Relativt billig[/av_cell][av_cell col_style='']Middelmådig lyd Kræver batteri[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=''][av_cell col_style='']VideoLav[/av_cell][av_cell col_style='']4[/av_cell][av_cell col_style='']4[/av_cell][av_cell col_style='']God lyd God rækkevidde (6m) Relativt billig[/av_cell][av_cell col_style='']Ingen[/av_cell][/av_row] [av_row row_style=''][av_cell col_style='']Røde SmartLav+[/av_cell][av_cell col_style='']5[/av_cell][av_cell col_style='']5[/av_cell][av_cell col_style='']God lyd Relativt billig[/av_cell][av_cell col_style='']Kort rækkevidde (<1m)[/av_cell][/av_row] [/av_table]